lørdag 2. mars 2013

"Høyt henger de, og sure er de"


Rogn er definitivt mitt yndlingstre, så det måtte eg sjølvsagt lage noko av. Rognetréet har sin sjarm gjennom heile året, med fine blad, blomster og rognebær. Men rognebær er faktisk ikkje bær, men frukt! Det er ei veldig lita eplefrukt. Gele av rognebær og epler er no så godt til vilt og kjøtt. Men før ein lagar gele, bør bæra frysast for å få bort bittersmaken. Rognebæra kan no henge på greinene utover vinteren, og kanskje er det då dei smakar best for fuglane også? Ein del trekkfuglar fyller magen med rognebær før dei dreg ut på sin lange ferd.


"Høyt henger de, og sure er de" er knytta til reven som blei snurt fordi han ikkje nådde opp til rognebæra. No lurer eg på om dette uttrykket har blitt fornorska, for opprinneleg var det "Reven og druene" frå Æsops fablar.


Forma til rognebladet er så fin, etter mi meining. Det er fjærnervet og ulikefinnet, dvs at det er ein hovudnerve med to og to småblad (finner), som endar med ein finne i toppen av bladet. Følg med når bladknoppane opnar seg og foldar ut dei nye, små blada, som så skal vekse seg større og skifte over til dei vakraste haustfargar etter kvart. Og det er fint å ta inn kvistar av rogn i staden for bjørk, med tanke på dei som er allergiske. Det var dagens naturfagtime:) Snø og rognebær har så mange ulike teoriar, at det får vere. Eg observerte nokre år, men fann ingen samanheng med lite eller mykje snø. Overtru og tilfeldigheit trur eg, men det er no moro med tradisjonsrike utsagn.


Men no skal eg komme til poenget, for som mange sikkert forstår, så er dette ein del av naturprosjektet mitt. Bladet blei pressa og rognebæra hengt til tørk i haust. Bladet er festa ved hjelp av stoppefoten, og grein og tekst er sydd med frihandsquilting. Eg er glad i både natur, skriving og sying, så dette var eit kjekt arbeid:) 


28 kommentarer:

 1. Du er jammen kreativ. Håper å treffe på deg ein vakker dag. Man eg skal ikkje på årsmøte i år. Kanskje neste år i Molde? Trur det skal vere der om eg ikkje tar feil. Ha ei super helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk;) Kunne veldig gjerne ha tenkt meg eit treff med deg, ja! Vestlandstreffet skal vere i Molde 11.-13. oktober no i haust. Kom då! Eg trur det blir veldig bra:)
   http://vestlandstreffet2013.blogspot.no/

   Slett
 2. Kjempefint, jeg er så imponert!
  Likte sauebildet veldig godt også!
  God helg!
  Klem, Marianne.

  SvarSlett
 3. Rognebærbildet ble alldeles nydelig. Du har jammen tryllet mye fint av naturmaterialene.

  SvarSlett
 4. Herlig land så fint da. Du er flink,og jeg er enig rognebærtreet er vakkert.
  Klem

  SvarSlett
 5. Fantasien din har visst ingen grenser! Flott bilde nå igjen.

  SvarSlett
 6. Du lagar utrulig mykje fint! Hadde vore kjekt å vore i Sarpsborg under NQL sitt årsmøte og sett produkta dine, men kjem sterkare att på Vestlandstreffet til hausten. Lykke til med førebuingane til begge deler. God helg!

  SvarSlett
 7. Veit du Edny, værmerket mitt slår aldri feil: Når det er mykje rognebær er det haust! Her har vinteren kommet i dag, så fyr i ovnen og nytrekt kaffe + strikketøy og hopprenn:)

  SvarSlett
 8. Dette er du utrolig god på! Sikker på du "nikoser" deg når du jobber med disse naturprosjektene dine. Jeg liker også motiv med rognebær, men hos meg tar de helst form ved hjelp av malepenselen.

  SvarSlett
 9. Så kreativt og flott :) God helg.

  SvarSlett
 10. Spennende ting du lager! Og rogn er flott enten en sett dem i vase eller lager gele av den! Veldig anvendelig frukt( jeg viste ikke at det var frukt før jeg leser det her)

  SvarSlett
 11. Fantastisk tavla du har gjort! Rönnbären inbjuder till mycket - både gott och vackert!

  SvarSlett
 12. uansett hva du lager blir bare så fantastisk, og jeg skjønner ikke hvor du tar alle ideene fra....jeg bøyer meg i støvet!

  klem tone

  SvarSlett
 13. Igjen et kreativt og spennende naturprosjekt fra din side, kjempeflott! Så artig å lese det du skriver, og en liten naturfagtime har vi godt av! Klassen min har et rognebærtre de følger gjennom året, og her om dagen var vi og så på det ikledd vinterdrakten sin :)

  SvarSlett
 14. Så fin måte du bruker naturen på - beundrer det :-)

  SvarSlett
 15. Å, so flott og kreativt!
  Reine naturfagtimen i tilegg.

  SvarSlett
 16. Utrolig flott. Hva skjer om bladene blir tørre og går sund

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:) Har lagt tynn tyll over før sying, og montert på ei lerretramme slik at det skal tåle til meir. Så får tida vise korleis det blir. Det blir ein del av prosjektet og erfaringa det også.

   Slett
 17. Du er så kreativ! Veldig fint dette bildet også! :o)

  SvarSlett
 18. Du er bare så flink til å bruke elementer fra naturen i arbeidet ditt, så utrolig kreativt:)
  Et flott bilde, liker også veldig godt bildet av sauene under her!

  Ønsker deg en fin søndag, og vil takke så masse for kommentaren din hos meg - jeg setter stor pris på den:)

  SvarSlett
 19. Enda et flott bidrag til naturprosjektet ditt! Jeg lurte også på om du bare hadde sydd rundt bladene, for det så ut som stoff. Men lurt med tyll.

  SvarSlett
 20. Så utrolig fint det ble! Rognebær er vakkert, jeg plukket noen grener i høst som fortsatt ligger til pynt ute, bærene er fortsatt vakkert røde :o) Ha en strålende kveld! Klem fra Nina

  SvarSlett
 21. Kjempefint og så kreativt må jeg si.
  God kveld fra Marit.

  SvarSlett
 22. Hei!
  Det har vore kjekt å følge med på natursyingsstipendet du fikk på årsmøte i Bergen!Jammen har du fått til mange flotte bilder,med historier og fakta til.Av og til strekker ikke tiden til,eller en utsetter,det er så lenge igjen,men under pres og tidsnød jobber en faktisk ganske bra,selv om en ikke koser seg så mye med god tid!Lykke til med NQF årsmøte,og kursholder i Vestlandstreffet dere skal ha.
  God uke!Beste hilsen Quiltegleder Margrethe

  SvarSlett
 23. Hei Edny! Så kreativ du er ! Hilsen fra Sølvi W Vi sees på onsdag !

  SvarSlett
 24. Herlig resultat! Rognebær er så fine, bladene også! :)

  SvarSlett

Eg blir utruleg glad om du legg igjen nokre trivelege ord i kommentarfeltet! Har du ikkje eigen blogg, kan du under "kommenter som", velge navn/nettadresse og skrive namnet ditt øverst, hopp over feltet med nettside, så skrive kommentaren og trykk publiser. Eller du kan velge anonym og skrive kommentar og publiser. Det er kjekt om du også skriv namnet ditt og evt. mail-adresse i kommentarfeltet, slik at eg kan finne deg;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...