tirsdag 22. oktober 2013

"Slik har eg stått no i 100 år"

Gjennom arbeidet med naturprosjektet mitt, har eg kome veldig i eventyrmodus. Det kjem kanskje av at eg alltid har vore glad i eventyr, og har også brukt det ein del i undervisninga. Denne stakkars kjerringa var det siste eg laga til utstillinga og foredraget på Vestlandstreffet. Du har nok sett eller høyrt om henne før, og no skal du få stifte litt bekjentskap med mi krokete kjerring.


Kanskje du høyrer kor ho tryglar og ber om hjelp for å få nasen ut av stubben? Eg får i alle fall lyst til å hjelpe henne. Og så blir eg så fortvila og irritert på Per og Pål som berre flirer og gjer narr av henne i staden for å hjelpe!! Det er no mobbing på sitt verste!!


Den eine furuspiren etter den andre har vokse seg både store og krokete i løpet av dei hundre åra ho har blitt ståande der ute i skogen med nasen fast i stubben. Det skjedde då ho skulle kappe seg litt ved.


Ho har nok sett mang ein furublomst utvikle seg til kongler.
Furukvisten er ekte, og eg har sydd nålene og blomstrane.
Visste du forresten at dei purpurrøde er hoblomstrar, og at hanblomstrane er gule? 
Dei veks på same tre, og blir då kalla sambu. 
Og det er frå hanblomstrane den gule pollenen kjem med vinden om våren...,og bestøvar hoblomstrane.


Den arme kroken kjem frå eventyret "Gjete kongens harer" av Asbjørnsen og Moe. 
Ho er med i Ivo Caprino sin dukkefilm om Reveenka også, men det er hans versjon. 
Ho er ikkje med i det opprinnelige eventyret.


Det er vel ingen som kan forestille seg korleis det er å stå slik i så mange år!
Men ho var i alle fall uthaldanda. Og så kom gode, snille Espen Askeladd og redda henne;) 
Han snakka fint til henne, viste omsorg, og delte nista si med henne sjølv om han ikkje hadde så mykje. Og han fekk ei magisk pipe som takk, og kapra så prinsessa. Det gode seira:)


Av naturting på dette biletet har eg brukt kvistar, furukongler, furunåler, ein liten stubbe, lav og lønnefrø. Eit par av villendene frå biletet av eventyret om "Dei tolv villendene", lurer frykteleg på kvifor denne stakkars kjerringa berre står der og dreg i nasen sin.


Og slik stod ho gjennom alle årstider,


og både natt og dag i hundre år, -heilt til Espen Askeladd redda henne frå elendigheita.
Forhåpentlegvis så lever dei lykkelege den dag i dag.

14 kommentarer:

 1. Det var et flott eventyrbilde. Artig å bruke så mange forskjellige materialer. Både fra syrommet, strikkekorga, og ikke minst fra naturen.
  Kjekt å lese det du har referert fra eventyret også. Jeg har også tenkt på hvorfor ikke Per og Pål kunne hjelpe henne, men det hadde vel ikke blitt noe eventyr hvis alt ordnet seg med en gang. :-)

  SvarSlett
 2. Kjempeflott eventyrbilde! Artig å lese det du skriver om de også :) Har alltid likt de norske folkeeventyrene, det er så mye ved de både på ene og andre måten. -Ha en eventyrlig aften! :0)

  SvarSlett
 3. Synes det er så artig at du tar deg tid til å skrive så utfyllende tekst! Da kommer det fine kunstverket bedre til sin rett! Bilder av detaljer liker jeg også.

  Ha en fortsatt fin onsdag!
  Her er det regn og skodde, snøen tiner og det er like greit.

  Klem fra Numedal

  SvarSlett
 4. Så flott og morsomt bilde! Morsomt å se detaljene hvor du viser noe om hva du har brukt av materialer. Og eventyret husker man jo fra barndommen! Og når du på toppen gir oss litt botanikk-undervisning - kjempefint innlegg!

  Vigdis

  SvarSlett
 5. Flott eventyrbilde , det var som eventyret blei "levende " igjen , for når vi som små hørte eventyra så virka dei svært så levende alle :)

  SvarSlett
 6. Det er lenge siden jeg har lest eventyr før leggetid (ikke siden guttene var små), men i kveld har jeg faktisk gjort det igjen. Tusen takk - nå sover jeg sikkert godt. Bildet ditt ble utrolig flott med alle sine naturmaterialer.

  SvarSlett
 7. Så morsomt og kreativt! Virkelig flott!

  SvarSlett
 8. Så morsomt eventyrbilde, og den krokete kjerringa med nesen i stubben var jo et utmerket motiv til dine naturbilder. Nå gleder jeg meg til å se flere eventyrbilder, for det kommer vel? Tenk så morsomt det hadde vært i en barnehage med slike eventyrbilder....

  SvarSlett
 9. Så flink med alt mulig du Edny, og får til og med tid til å blogge... :-)

  SvarSlett
 10. Hei søte du!
  Først må jeg takke deg for at du legger igjen spor på bloggen min. Det gjør meg glad, for jeg elsker kommentarer og dine er jo så herlige! Jeg har hatt helt stopp på å besøke andre blogger en periode, jeg måtte rett og slett prioritere tiden min. Men nå har jeg endelig hodet over vann og kan endelig dra på besøk hos herlige bloggerinaer som deg *smiler*

  Du er så flink Edny!

  Ønsker deg en fortsatt nydelig uke!
  Her er det litt mer hvilepuls enn på lenge og jammen skal jeg nyyyyte det!
  Stoor klem

  SvarSlett
 11. Elsker de norske folke eventyrene!! Og minnene strømmer på fra fortellinga om "Reveenka" i Caprino sin versjon, der den stakkars kjerringa stod med nesen i stubben..Tror æ fortsatt kan alle replikkene utenat hvis noen viser filmen.. Flott bilde du har lagd ;o)

  SvarSlett
 12. Veldig morsomt og kreativt. Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 13. Du verden ! Såå flott bilde du har laga - helt utrolig bra!
  Må være gøy å være så kreativ og mikse natur og søm sammen...
  Her går det i den enkle sy- formen:))
  Ha en flott og kreativ kveld!
  Klem fra Janne

  SvarSlett

Eg blir utruleg glad om du legg igjen nokre trivelege ord i kommentarfeltet! Har du ikkje eigen blogg, kan du under "kommenter som", velge navn/nettadresse og skrive namnet ditt øverst, hopp over feltet med nettside, så skrive kommentaren og trykk publiser. Eller du kan velge anonym og skrive kommentar og publiser. Det er kjekt om du også skriv namnet ditt og evt. mail-adresse i kommentarfeltet, slik at eg kan finne deg;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...