På nasjonaldagen i år blei det nasjonalkake, -altså Kvæfjordkake.
På Wikipedia står dette: "Kvæfjordkake er en kake med marengs, vaniljekrem og mandler, og kalles også ofte for «Verdens beste».
Kaka ble i september 2002 kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere. I kåringen deltok også marsipankake, gulrotkake, kransekake og sjokoladekake.
Opprinnelsen til kaka er kongekake, som kvæfjærdingen Hulda Ottestad kjøpte oppskrift på midt på 1930-tallet. Sammen med søsteren drev hun Café Alliance i Harstad, og kjøpte derfor to kakeoppskrifter for 200 kroner. Oppskriften på kongekake ble modifisert, blant annet med færre mandler, som var en dyr vare. Kaka fikk så navnet kvæfjordkake.
Kvæfjordkaka har en egen venneforening kalt Kvæfjordkakas venner. Foreninga arbeider for å promotere kaka, men også for å sette fokus på verdiskaping i distrikter"
Her er kaka klar til steiking.
Det var ei stor oppskrift eg prøvde i dag, og den oppførte seg fint inni steikomnen. Før har eg brukt oppskrift med 4 egg, og det har vore lite til heile langpanna. På oppskrift.klikk.no fann eg oppskrift med 8 egg.
Ferdig steikt og klar til å fyllast med vaniljekrem.
Om du vil prøve er oppskrifta her:
Deig
200 g mykt smør
200 g sukker
8 stk eggeplomme
8 ss melk
265 g hvetemel
2.5 ts bakepulver
2.5 ts vaniljesukker
Marengs
8 stk eggehvite
330 g sukker
200 g hakkede mandler/mandelflak
Fyll
stivpisket kremfløte
vaniljekrem
Fremgangsmåte
Deig:
Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett en og en eggeplomme og rør godt mellom hver gang. Tilsett melk og mel + bakepulver vekselvis. Marengs: Stivpisk eggehvitene. Tilsett sukker og pisk til alt sukker har løste seg opp. Kle en langpanne med bakepapir. Ha deigen i langpannen, bre den ut med en slikkepott. Legg marengsen over og bre den ut med en slikkepott. Dryss over hakkede mandler. Stek kaken på nederste rille i varm ovn, 170 ºC i 20 -25 min, til marengsen har fått en lett gyllen farge. Avkjøl kaken på rist. Del kaken i to like store deler og legg stiv krem blandet med vaniljekrem på den ene halvdelen. Legg den andre halvdelen over med mandelsiden opp. Eg kokte vaniljekrem av pakke, for den ferdigkjøpte vaniljekremen blir ofte tynn når den blir blanda med krem. At Kvæfjordkaka har blitt populær, er det vel ingen tvil om. På Kvæfjord kommune si side las eg at kaka hadde vunne med 69% av stemmene, Ole Bremnes har laga ein song om kaka og Lars Andreas Larsen er Kvæfjordkaka sin høge beskyttar. Han har sagt: «Ikkje bære e Kvæfjordkaka vanvettig go, men Kvæfjord markere sæ vanvettig bra som et distrikt med stor verdiskaping. Potedes, jordbær og Kvæfjordkaka! Nu må stortengspolitikeran våkne og finne ut at det e i distriktan ting skapes - og ikkje længer fettsuge dem. Sagt med andre ord blir mitt budskap: Kvæfjordkaka er ikke bare Norges nasjonalkake. Den er et symbol på distriktene som Norges nasjonalressurs, og den er et symbol på kvalitet basert på egne produkter og tradisjoner." |
Riktig god pinsehelg til alle mine lesarar! Her skal sommarvéret nytast:)
Herleg kake!
SvarSlettFin Pinse til deg :-)
Uhmmm, hvor ser den kage lækker ud.
SvarSlettGod Pinse
Dette er festkake nr 1 her hos oss og vi kaller den for verdens beste. Takk for at du deler oppskrift.Ha en fin pinsehelg. :)
SvarSlettKagen ser rigtig lækker ud - måske skulle man prøve den ;)
SvarSlettGod pinse :)
Ja det er også en god kake du har der :-)ser veldig god ut..
SvarSlettDette er en av mine favoritter også og er alltid med ved store anledninger og noen ganger ved små. Lettvint og god. Jeg er så dårlig til å pynte bløtkake så derfor er denne så kjærkommen å ty til.
SvarSlettHar hatt fine dager i Kristiansund og Trondheim og kom heim til regn og to rådyr på jordet i ettermiddag.
Ønsker deg ei fin uke!
Klem fra Ingunn
Jeg har ei tante som lager denne, og den er bare super. Har prøvd selv,men den ble så tung.Har vel gjort noe gale da. Din se flott ut da.
SvarSlettklem
Den beste kaken jeg vet. Her kalles den også Verdens beste.
SvarSlettHar aldri laget den. Men nå fikk jeg lyst til å prøve oppskriften din!
Din kake ser flott ut; kjempegod "Verdens Beste". Baker den ofte, takk for din oppskrift som jeg nå tar kopi av; gøy å variere litt I oppskrifter :-)
SvarSlett